Една от много

Една от много

Да бъдеш единствената жена в целия офис или на работна среща – това със сигурност е сериозно предизвикателство за теб и твоята увереност, но за щастие има безброй начини, които могат да те изкарат победител от тази ситуация.

Сблъсквали ли сте се някога с отхвърляне на Вашите идеи, само защото са изречени от жена (а след това ги предлага някой представител на силния пол в офиса и те радушно са приети)? А прекъсвал ли Ви е колега, докато говорите или презентирате по време на среща? А да сте се притеснявали на работна среща, че колегите Ви мъже Ви наблюдават или прекалено емоционално или прекалено студено? Ако отговорът Ви е ‘’да’’на повече от един въпрос, не е изненадващо, че не се чувствате добре и на място сред колегите си мъже. Но тази обстановка и обкръжаваща среда може да има много чар и предимства, и ние Ви гарантираме, че ако овладеете нещата, ситуацията може да се промени с рязък завой във Ваша полза.

Според специалистите по корпоративни комуникации, жените по природа са твърде чувствителни към околната среда в която и да е индустрия или професия. Когато сте една жена в офис пълен с колеги мъже, когато сте единствената жена във Вашия екип – това може да Ви накара да се чувствате нервна и смутена. Но самото пребиваване в море от мъже всъщност може да се окаже невероятно предимство. Трябва само да обърнете ситуацията така, че тя да работи за Вас, а не срещу Вас. Жените разполагат с всички необходими инструменти и ако ги приложат правилно, спокойно могат да претендират за полагащото им се място в офиса.

НА ПЪРВО МЯСТО, БЪДЕТЕ СЕБЕ СИ!

Понякога можете да си мислите, че единственият начин да Ви приобщят е да се присъедините към тях (а още по-лошо да се държите като тях). Но тогава ще изгубите от своите индивидуалност и автентичност, които правят всъщност жените толкова специални. Представителките на нежния пол са известни с това, че са по-добри оратори и имат по-висока степен на емоционална интелигентност. Именно тази емоционална интелигентност ни дава възможността да направим по-точен прочит на хората и ситуациите чрез невербална комуникация и подсказки. Освен това жените са склонни към емпатично слушане и фокусиране върху детайлите. Ако към тези ценни умения добавите повече самоувереност и прибавите повече авторитет при предаването на мислите и идеите си, то няма да позволите на обкръжаваща Ви среда да Ви ограбва. Не пропускайте възможността да бъдете специална, гордейте се от факта, че сте жена и търсете Вашето тайно оръжие.

НИКОГА НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ ДА ГОВОРИТЕ И ДА ГОВОРИТЕ СМЕЛО!

Различни проучвания доказват, че по време на срещи жените много по-често са прекъсвани от своите колеги мъже, като последните говорят по-дълго време от дамите. Ето как да се справите, ако попаднете в подобна ситуация. Ако някой Ви прекъсне, Ви съветваме бързо да се мобилизирате и концентрирате и да се върнете обратно към мислите си, за да завършите речта или коментара си. Това деликатно ще акцентира върху Вашето присъствие и по лек и ненатрапчив начин ще наложи присъствието Ви. 

Ако някой започне да презентира идея, която си е Ваша, не позволявайте на емоциите да Ви завладеят. Спокойно и почтено благодарете на колегата си след като го изслушате, че е обърнал внимание на Вашето предложение и го е презентирал вместо Вас. Избягвайте да бъдете агресивна, придържайте се към мъдростта. Ако някой колега просто е преминал границите, поговорете с него насаме или в краен случай обсъдете казуса с някой от отдел човешки ресурси и прехвърлете проблема на по-висша инстанция.

РАЗВИВАЙТЕ УВЕРЕНОСТ!

Ако сте единствената жена в офиса, може да се почувствате по-скоро като натрапник, отколкото като квалифициран служител, и това може да окаже влияние върху самочувствието ви. Затова Ви съветваме да практикувате различни техники по съвети на психолози, за да изградите по-добра самоувереност и да вярвате повече в своите способности и умения. Не се страхувайте да споделяте идеите си публично, говорете ясно, с авторитетен тон. Можете вкъщи преди работа да репетирате пред огледалото, да си нахвърляте записки или да проучите темата предварително, за да придобиете повече самоувереност. Ако ще се чувствате по-спокойна, можете да помолите приятел да изслуша речта или презентацията Ви. Понякога единственото, от което се нуждаем, е някой да ни подкрепи.

Не забравяйте и да говорите с други жени! С Ваши приятелки, близки, колежки от друг отдел. Говорете, споделяйте какво Ви притеснява. Някоя от тях може вече да е била в подобна ситуация и да Ви даде безценен съвет. Знаейки, че не сте сами в битката, ще добиете много повече смелост, няма да се чувствате толкова игнорирана и разочарована. Не забравяйте, че имате пълното право да се чувствате комфортно на работното си място. Борете се! Вие можете! Ние Ви вярваме!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 5 =