Ръководство за жени: Как да си закупим собствен апартамент?

Ръководство за жени: Как да си закупим собствен апартамент?

(напътствия от нашия финансов съветник)

Идеята първо да се задомиш или да си намериш сериозен приятел, с който да градиш семейсто и да раждаш деца, и едва след това да направиш първата стъпка към закупуването на имот, отдавна е отживелица. Жените като самостоятелна движеща единица вече са основен фактор на пазара на недвижими имоти и се превръщат все повече в доминираща сила.

Според Агенциите за недвижими имоти, броят на жените, които търсят апартамент за себе си е все по-голям и нараства с всяка изминала година. Разбира се, профилът на тези жени е много разнообразен: част от тях имат отлична кариера и добри доходи, други скоро са се развели и се опитват да отворят нова страница и да създадът собствен дом, трети сменят град или квартал, четвърти са получили наследствени пари, които трябва да инвестират в нещо… Каквато и да е причината, закупуването на собствено жилище и инвестирането в имот е изключително умен ход.

Ето и няколко безценни съвета от нашия финансов консултант, които ще Ви помогнат при тази толкова сериозна стъпка:

Мисли Дългосрочно

Цените на имотите постоянно растат. Естествено нямате гаранция, че стойността на имота, който закупувате ще продължи да се повишава. Въпреки това, покупката на жилище Ви гарантира в повечето случаи печалба. Мислете за бъдещето – можете да го отдадете под наем, да го препродадете на по-добра цена, да заживеете след време с някой, с който да споделяте имота. Бъдете гъвкави в опциите си и няма да сбъркате.

Среща с банка/кредитор/брокер

Запознайте се с кредитор, проучете всички възможни финансови условия, които банките предлагат, но разчитайте и на собствени средства. Срещнете се с няколко банки, след което намерете и се запознайте с имотен консултант. Различните гледни точки ще Ви помогнат да вземете най-правилното решение за Вас. Благодарение на опита на професионалистите, ще успеете правилно да разчетете бюджета си, ще получите безценни съвети как да действате, ще предвидите разходи, които в противен случай може и да забравите или да не съобразите. Създайте екип около себе си. Запознайте се и се срещнете поне с няколко брокера на недвижими имоти. Брокерът е от ключово значение за постигането на пълен успех. Много е важно да знаете, че можете да се доверите на професионалист, да зададете всичките си въпроси, да изградите помежду си доверие и дори приятелство. Избавете се от чувстото за срам или страх при закупуването на имот – всеки един въпрос може да е ключов при вземането на решение.

Фонд за спешна помощ

Добре преценете банковата си сметка. Задължително е да имате заделени финанси за спешни ситуации, които могат да бъдат от банални до невероятни и те да включват непредвиден теч след ремонта, наводнение от съседите, паднало дърво на покрива и т.н. Заделените средства ще Ви осигурят спокойствие и сигурност.

Не се поддавай на емоцията

Покупката на дом е емоционален момент. Намирайки Вашия мечтан дом, Вие ще се чувствате развълнувани, щастливи, изпълнени с мечти и планове. Ако сделката пропадне, всичко за Вас рухва. Не се паникьосвайте! Приемете закупуването на апартамента като бизнес сделка. Останете спокойни и погледнете философки и професионлно на ситуацията. Със сигирност тогава ще вземете правилното решение и ще сте вътрешно убедени, че сте направили най-добрият избор!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + 8 =